Magyar Posse

by Viktor Bach

Pe la capătul lunii iunie, lui Uroboros-san, recenzând noul Explosions in the Sky, i-a scăpat și un of pentru vremurile cel’ bune, ”când avea rost să cânți post-rock pe planeta asta” – sau, cine știe, a ținut doar să facă o incursiune; dar gândul dintâi mi se pare potrivit, pentru că m-au entuziasmat mult primele piese din TC, TC, TC (după care albumul s-a spălăcit groaznic) încât să mă gândesc la muzica lor veche și grozavă.

Oricum, m-a apucat nostalgia și pe mine, care de multă vreme sunt sătul de acest gen (ultra-fecund însă proporțional consangvinic); puteam să rămân și eu la muzica pirotehniștilor, care atunci când nu aduce a shoegaze sideral pare un fel de tintinnabuli post-rock-ist (în special în primul lor album, o bijuterie iubită de prea puțini) ori să-i schimb cu imperatorii tanatici de la răscruce de mileniu, deși fiecare încercare a mea de a-i descrie a condus la delir.

Așa că îi nominalizez pe Magyar Posse, cunoscuți de mai puțini – fiindcă nici nu au fost de același calibru – apreciați cu toate astea de aproape fiecare. Trupa finlandeză (singura trupă finlandeză de post-rock la vremea respectivă…?) s-a încadrat pe la jumătatea deceniului trecut cu o producție mică, dar revelatoare; n-au dispărut definitiv de-atunci, dar nici dornici să mai vină cu ceva nu îi văd. Kings of Time (2004) este clasicul lor, dar toate cele trei albume sunt, pentru mine, veritabile într-un anume fel; versatile, pe deasupra, schimbându-și axa: piese novice, dar uneori cu un groove mortal pe We Will Carry You Over the Mountains (2002), răsunet dens, mister și boare de negură scandinavă pe KoT, plus-rock și electronic în Random Avenger (2006). Acolo unde partea de riff ‘n’ beat este de un conservator crescendo-din-nimic, scripca e un agent străin, vocalul este vânturatic și glacial, folk nordic și scene filmice sunt îmbinate. Există slăbiciuni, aspecte tocite sau nespectaculoase, dar măcar din când în când îmi place să rămân în ținuta de fan. Totul e viu, vibrant, atmosferic, melo-melancolic, în grade potrivite.

Câte ceva din fiecare album:

Advertisements